Piloten zien twee reusachtige UFO’s (2007)

Piloten aan boord van twee verkeersvliegtuigen zagen twee grote langwerpige vliegende objecten zweven in de buurt van het kanaaleiland Alderney voor de Franse kust. Britse UFO-onderzoekers noemen deze melding een van de interessantste van de afgelopen tien jaar.

Captain Ray Bowyer (50 jr) meldde op 23 april 2007 om 14.09 uur UTC dat hij recht voor zich een fel geel licht zag. Hij bestuurde een Britten Norman Trislander, een driemotorig propellervliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Aurigny, op een vlucht van Southampton naar Alderney. De positie van Trislander was ca. 20 – 25 zeemijl (37 – 46 km) noordoordoostelijk van Alderney, de vlieghoogte 4000 voet (1,2 km). Aanvankelijk dacht Bowyer dat het reflecterend zonlicht was vanaf glasoppervlakken op het eiland Guernsey. Het licht bleef echter te lang zichtbaar voor een reflectie, aldus Bowyer. Hij pakte zijn verrekijker en zag een langwerpig object dat geel licht uitzond. Via de radio meldde hij dit aan de Britse luchtverkeersleiding, die korte tijd later een primaire radarecho waarnam op de positie die Bowyer had beschreven.

Dun geel object

Bowyer zei tegen de krant The Register: “Het was een zeer scherp dun geel object met een groen gebiedje erin. Het hing op 2000 voet (600 m) hoogte en leek stationair. Ik dacht dat het ongeveer 10 zeemijl (18,5 km) ver weg was, maar later realiseerde ik me dat het op 40 zeemijl (74 km) van ons hing. Eerst dacht ik dat het de afmetingen had van een Boeing 737, maar het moet veel groter zijn geweest, gezien de afstand. Het kan wel een zeemijl (1,8 km) breed zijn geweest.” Luchtverkeersleidingssectoren boven de kanaaleilanden. Rechtsboven het eiland Alderney, linksonder Guernsey, rechtsonder Sark. Schets van het onbekende object gemaakt door captain Bowyer.

Vrij slecht zicht

Terwijl Bowyer zijn nadering naar Alderney voortzette, zag hij een “tweede identiekeobject verder naar het westen. Het was precies hetzelfde maar leek kleiner omdat het verder weg was. Het hing dichter bij Guernsey.” De totale waarneming duurde negen minuten. Passagiers John en Kate Russell aan boord van de Aurigny-vlucht zagen een van de objecten ook. John zei: “Ik zag een oranje licht, het zag eruit als een uitgerekte ovaal.” Luchtverkeersleider Paul Kelly (31 jr), die het luchtruim rond de kanaaleilanden controleerde, verklaarde dat hij een soortgelijke melding kreeg van een vlieger van een British Aerospace Jetstream 32 van de maatschappij Blue Islands, die op dat tijdstip onderweg was naar het eiland Jersey. De piloot vloog ca. 5 zeemijl (9 km) noordoostelijk van het eiland Sark. Hij gaf een beschrijving van het object die sterk leek op die van Bowyer. Beide piloten zagen de objecten vanuit bijna tegenovergestelde richtingen. Het vliegtuig van Blue Islands was tijdens de waarneming aan het dalen.Het passeerde een hoogte van 3500 voet (1000 m). De piloot dacht dat het object ong. 2000 voet (600 m) lager hing. Hij vond het zicht vrij slecht door de aanwezige nevel. Beide piloten rapporteerden dat de objecten tjjdens de daling van hun vliegtuigen in de nevel verdwenen. De twee captains evenals de luchtverkeersleider hebben schriftelijke rapporten ingediend over hun waarnemingen bij de Britse dienst burgerluchtvaart (CAA), die een bericht publiceerde over dit incident. In samenwerking met captain Bowyer werken de UFO-onderzoekers dr. David Clarke, Martin Shough en Paul Fuller momenteel aan een reconstructie van de waarneming. Ook andere onderzoekers, onder wie Jacques Patenet van de Franse UFO-onderzoeksinstelling GEIPAN, zijn betrokken bij deze interessante zaak.

Bronnen: dr. David Clarke, The Register, The Sun, www.uk-ufo.org